Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Kostol prestavali na byty

06.12.2013, 14:00 | Daniel Suchý | © 2013 News and Media Holding

V nemeckom Essene premenili nevyužívaný kostol na byty, kancelárie a škôlku

  • Tlačiť
  • 0

V západnej Európe riešia mestá čoraz častejšie problém, čo s kostolmi, ktoré pre nedostatok či nezáujem veriacich prestali slúžiť pôvodnému účelu.

Evanjelická cirkev je otvorenejšia ich odsväteniu a následnému využívaniu na nové účely. V kostoloch napríklad v Holandsku či Belgicku už vznikli zaujímavé kníhkupectvá, kaviarne, kultúrne centrá ale aj diskotéka.

Zaujímavý projekt bývania, starostlivosti a práce vznikol v bývalom evanjelickom Kostole svätého Lukáša v západonemeckom meste Essen v priemyselnej oblasti Porúria.

Kostol vo štvrti Holsterhausen blízko centra mesta bol postavený v roku 1961. Po odsvätení v roku 2008 sa tu konali akcie mladých nezávislých umelcov, v kostole sa objavili aj graffiti.

Lukas K Haus (1)Zdroj: Foto: Heinrich Böll Architects/Thomas Mayer

Nová vlastníčka si zvolila zmiešané využitie priestorov na škôlku, ordinácie, kancelárie a bezbariérové byty na prenájom. Prízemie slúžiace škôlke a práci má 500 štvorcových metrov. Sú tu aj spoločenské priestory pre obyvateľov s terasou.

Na štyroch vstavaných podlažiach vzniklo 16 bytov – od jednoizbových s plochou necelých 50 m2 až po štvorizbový byt s výmerou 115 m2. Všetky majú otvorené kuchyne spojené s obývacím priestorom a francúzske okná odkazujúce na veľké okná kostola.

Lukas K Haus (4)Zdroj: Foto: Heinrich Böll Architects/Thomas Mayer

V ponuke na prenájom je ešte jeden byt. Za dvojizbák s plochou 86,6 m2 zaplatí nájomca mesačne 899 eur aj s energiami.

Plánovanie prestavby sa začalo v roku 2010, práce odštartovali v apríli 2011 a dokončené boli v tomto roku. V rámci premeny kostola boli do hlavnej lode vstavané štyri podlažia a výťah, ktoré priniesli ekonomické využitie priestoru.

Lukas K Haus (6)

Lukas K Haus (6)Zdroj: Foto: Heinrich Böll Architects/Thomas Mayer

Pripomenutím pôvodného využitia a priestoru je schodisko otvorené v celej výške budovy zachovávajúce mozaikovité kostolné okno na priečelí a zachovaná mozaika nad vchodom. Na bývalý kostol odkazuje aj názov projektu Lukas K Haus.

  • Tlačiť
  • 0

Diskusia (0 reakcií)