Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom
Objednajte si denný súhrn správ
Vyberiete si len témy, ktoré vás zaujímajú.
Zasielanie newslettra kedykoľvek vypnete.

Súťaž na nový park v Leopoldove: ušetrili, ale zachovali kvalitu

15.03.2017 | Lívia Gažová | © 2017 News and Media Holding

Architektonická súťaž použiteľná aj pre samosprávy s nízkym rozpočtom. V Leopoldove vyskúšali formát, v ktorom finalistov nevybrali podľa návrhov, ale referencií. S projektom premeny cintorína na parčík uspel český ateliér n-1. V súťaži predstavil ideu pretvoriteľného parku s bránkami pre susedov a ľahkou údržbou.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 0

Po rekonštrukcii mestského úradu ukončili v Leopoldove ďalšiu úspešnú architektonickú súťaž. Týka sa obnovy bývalého cintorína, ktorý síce leží v centre mesta, no využívaný bol minimálne. Zanedbané územie má potenciál stať sa kvalitným verejným priestorom pre trávenie času obyvateľov.

Víťazom architektonickej súťaže sa stal tím v zložení architekt Jakub Kopec, krajinná architektka Klára Zahradníčková a výtvarník Tomáš Džadoň.

Skromný, ale premyslený návrh reaguje na nízky rozpočet projektu a nedokonalosť chápe ako výsadu. Architekti pracujú s neformálnosťou, ktorú netreba brať negatívne. Práve naopak, je žiadanou vlastnosťou parku v malom meste, ktorý napriek tomu, že má byť nízkonákladový, môže byť dôstojným nasledovníkom pietneho miesta.

Neprehliadnite

Park v interpretácii víťaza nie je sústavou definovaných plôch, chodníkov a záhonov, ale priestorom pre voľný pohyb. Umožňuje tiež voľné narábanie s mobiliárom, objektmi a povrchmi. Návrh ocenili aj preto, že minimalizuje údržbové práce.

Ekonomický návrh v etapách

Svoj zámer na revitalizáciu autori prezentujú v dvoch etapách. V prvej by malo dôjsť k rozšíreniu ulice Hlohovecká cesta do nástupnej zóny parčíku - malej piazzety s pôvodnou kaplnkou bývalého cintorína, ktorá podporí mestský charakter priestoru a vyvorí parku príjemné predpolie.

Súťaž na obnovu parku v Leopoldove - axonometriaZdroj: sutazleopoldov.sk

Autori venovali veľkú pozornosť zapojeniu parku do mestskej štruktúry. Navrhli sústavu bránok, ktoré okrem hlavných prístupových ulíc môžu viesť aj do susedných záhrad. Môže byť niečo lepšie, ako mať vlastnú bráničku do parku?

Navádzací efekt starej aleje, ktorá vedie naprieč cintorínom, autori potlačili a pozornosť upriamili na priestor v celej šírke. Do parku doplnili zeleň v diagonálnom rastri, ktorá bude stromoradie postupne nahradzovať a vytvorí unikátnu krajinnú úpravu s takmer lesným charakterom. „Takýto plán je v situácii mesta výnimočný a zaručí pre návštevníkov príjemnú klímu aj počas leta,“ komentuje riešenie porota.

Súťaž na obnovu parku v Leopoldove - autori navrhli malú piazzetuZdroj: sutazleopoldov.sk

V návrhu architekti ponechali aj kríže zo starého cintorína, ktoré doplnili novým mobiliárom a hracími prvkami pre deti pripomínajúcimi prefabrikáty panelovej výstavby. V druhej etape architekti navrhli dokončiť úpravy povrchov, ihrísk a výsadbu bylinných spoločenstiev.

Vyskúšali francúzsky model

V Leopoldove nešlo o tradičnú súťaž návrhov, ako ju definuje zákon. „V prvom kole sa hodnotili iba predložené ponuky, ktoré obsahovali cenu, aspoň jednu referenciu a motivačný list,“ priblížili organizátori tzv. francúzsky model súťaže.

Myslelo sa aj na začinajúcich architektov bez realizácií, ktorých by mohol postup výberu podľa referencií diskriminovať. Jedným z vybranej trojice sa preto mohol stať aj uchádzač, ktorý nepredložil projekt realizovanej stavby.

Účasť v druhom kole bola honorovaná sumou 1 500 eur a postúpili len traja uchádzači. Okrem víťazného ateliéru n-1 to boli architekti n/a a refuel. Koncepčné štúdie prezentoval každý z nich nielen pred súťažnou komisiou, ale aj pred mestským zastupiteľstvom. Architekti mohli upozorniť aj na detaily, ktoré by si porota pri študovaní predložených plagátov nemusela všimnúť.

Súťaž na obnovu parku v Leopoldove - pôdorys návrhuZdroj: sutazleopoldov.sk

Pozitívne zhodnotil osobnú prezentáciu aj člen poroty, architekt Peter Lényi: „Najmä neodborná časť poroty okrem obsahu prezentácie vnímala aj jej formu a mala možnosť otestovať, ako sa s autormi komunikuje.“

Francúzsky model architektonickej súťaže vyskúšali organizátori kvôli neveľkému rozsahu zákazky a šetreniu prostriedkov. Podľa P. Lényiho je tento formát použiteľný aj pre iné samosprávy, ktoré na veľkú architektonickú súťaž peniaze nemajú. Pri použití by sa zabezpečila architektonická kvalita aj pri objednávkach, ktoré samosprávy zadávajú len podľa najnižšej cenovej ponuky.

Leopoldov na obnovu bývalého cintorína vyčlenil sumu 200-tisíc eur. Predpokladaná výška hodnoty návrhu a dokumentácie vyrátaná z tejto sumy bola 16 500 eur.

  • Tlačiť
  • Poslať e-mailom
  • Oznámiť chybu
  • 0

Tagy architektonická súťaž

Diskusia (0 reakcií)